Sami Makkonen: Kalevala

Kalevalan päivän kunniaksi Sami Makkosen upea sarjakuvatulkinta kansalliseepoksesta saapui viimein painosta! Suurikokoinen, 160-sivuinen sarjakuvaromaani herättää henkiin Väinämöisen, Lemminkäisen, Louhen ja muut myyttiset hahmot. Sami Makkonen saattaa vielä olla Suomessa melko tuntematon nimi, mutta hän on tehnyt jo pitkän ja menestyksekkään uran kuvittajana Yhdysvaltojen sarjakuvamarkkinoilla. Kalevalan sarjakuvaversio on projekti, jonka parissa hän on työskennellyt vuodesta 2012 lähtien.

Myytit ovat aina olleet hyvä lähtökohta eeppisille sarjakuville, kuten mm. Jack Kirbyn ja Walt Simonsonin versiot viikinkijumalista amerikkalaisen The Mighty Thor-lehden sivuilla ovat osoittaneet. Kaleva innoitti aikanaan J.R.R. Tolkienia kirjoittamaan Taru sormusten herrasta -trilogian sekä Silmarillionin, joten ihan vaikuttava tarina tuo Lönnrotin kokoama eepos on myös muiden kuin suomalaisten mielestä.

Kalevalasta on ajan saatossa laadittu monia erilaisia sarjakuvatulkintoja, niin koomisia kuin runollisiakin. Makkosen visio yhdistää kauhua ja fantasiaa, ja vahvasti tummanpuhuviin kuviin nojautuva kerronta, jylhät näkymät ja fantastiset tapahtumat tekevät uudesta Kalevala-albumista suorastaan henkeäsalpaavan lukukokemuksen. Tällaista Kalevalaa et ole taatusti ennen nähnyt!

Makkosen Kalevala julkaistaan kahtena hienona kirjana. Ensimmäinen osa on jo nyt (tai ainakin kohta) myynnissä kaikissa hyvin varustetuissa kirja- ja sarjakuvakaupoissa, ja jälkimmäinen osa ilmestyy tarkalleen vuoden kuluttua.

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy