Tintti mustavalkoisena

Muutama vuosi sitten törmäsin erääseen vanhaan ystävääni, jonka kanssa vaihtelimme sarjakuvia ahkerasti 80-luvulla. Kun hän kuuli, että työskentelen Otavan sarjakuvien parissa, hän kivahti: ”Ai sinuako siis saa syyttää niistä uusista mustavalko-Tinteistä?”. Olin varsin yllättynyt hänen reaktiostaan, koska uskoin, että monet Tintin ystävät olivat vuosikausia kaivanneet näitä näköiskirjoja suomeksi. ”No eikö ne nyt ole ne samat tarinat, joista on vaan värit otettu pois?”, hän perusteli närkästystään.

Kuten kaikki Lehtimies Tintti seikkailee –sarjaan perehtyneet tietävät, asiantilahan ei todellakaan ole näin. Mustavalkoisten albumien kuvakerronta on tyystin toisenlaista kuin värialbumeissa, joihin Hergé myöhemmin ”remixasi” (eli osin piirsi ja kirjoitti uudelleen) samat tarinat. Yksittäiset ruudut ovat mustavalkoversioissa kookkaampia, repliikit ovat toisenlaisia ja monia kokonaisia kohtauksia on karsittu värialbumeista pois. Albumit suomeksi kääntänyt maestro Heikki Kaukoranta totesikin viisaasti, että näitä mustavalkoisia tarinoita voi pitää eräänlaisina vaihtoehtomaailman Tintin seikkailuina.

Hergén yhdeksän ensimmäistä Tintti-tarinaa julkaistiin mustavalkoisina, ja ensimmäistä (Tintti Neuvostojen maassa) hän ei koskaan muokannut värialbumiksi. Nyt nuo kahdeksan muuta teosta on julkaistu kaikki suomeksi hienoina faksimileteoksina – viimeiset kaksi eli Tintti Kongossa ja Tintti Amerikoissa ilmestyivät juuri. Kaikki kahdeksan albumia löytyvät hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista. Jos et ole vielä tutustunut Tintin alkuperäisversioihin, älä emmi: näitä kirjoja lukiessa tuntuu, kuin lukisi Tinttiä ensimmäistä kertaa. Toki piirrostyyli ja tarinoiden asenteet ovat vanhanaikaisia… mutta se lienee ainakin osa kirjojen viehätystä.

PS. Koskapa keräilijät ovat asiaa jo tiedustelleet: Kyllä, varmastikin myös Tintti Neuvostojen maassa julkaistaan jossakin vaiheessa suomeksi tässä muodossa, mutta aikataulua sille ei vielä ole laadittu… seuratkaa näitä sivuja!

PPS. YLEn erinomainen Hergé-dokumentti ”Taiteilija Tintin varjossa” on katsottavissa YLE AREENASSA noin kolmen kuukauden ajan, jos joku ei sitä sattunut televisiosta näkemään.

 

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy