BLUEBERRY: Chihuahua Pearl – Puolen miljoonan dollarin mies – Ruumiskirstun balladi

Nykyään TV-sarjoista, sarjakuvista ja kirjoista ovat tulleet tutuiksi sankarit (ja antisankarit), joita rankaistaan oikein olan takaa. Vielä 70-luvulla asiat olivat kuitenkin toisin – viihteellisten sarjojen päähenkilöt kohtasivat toki esteitä ja vastoinkäymisiä, mutta yleisö saattoi kuitenkin seurata menoa varmana siitä, että hyvä voittaa pahan – sankari päihittää lopulta vastavoimat ja on seuraavan jakson/kirjan/albumin täysin ennallaan, täynnä puhtia ja valmiina uusiin seikkailuihin.

Poikkeuksiakin kyllä löytyi. Italowesterneissä sankarille ei aina käynytkään niin ruusuisesti, esimerkkinä vaikkapa elokuva Suuri hiljaisuus (1968), jonka loppuratkaisu saa katsojankin aika hiljaiseksi.

Selvästikin myös Blueberryn luojat Charlier ja Giraud olivat 70-luvun alussa päättäneet ravistella perinteistä kerrontaa ja vetää sankarinsa pahimmanlaatuisten raastinten läpi. Toki jo piinaavan jännittävä tarina Kultaluoteja ampuva aave kuritti Blueberryä ankarasti, mutta uusimpaan Blueberry-kirjaan kootut kolme tarinaa vasta laittavatkin luutnanttimme tukalaan paikkaan.

Pöly ja hiki lentävät, kun Blueberry kumppaneineen jallitetaan (ehkä jopa kiristetään) jahtaamaan Konfederaation kulta-aarretta, joka on kätketty jonnekin Meksikoon. Aluksi verrattain selkeä tehtävä muuttuu sivu sivulta kimurantimmaksi. Aarretta väijyvät jos jonkinlaiset kelmit ja onnenonkijat. Kehenkään ei voi luottaa, eivätkä olosuhteet todellakaan suosi omapäistä luutnanttia.

Giraud’n kuvataide ottaa aimo askeleen eteenpäin tämän uuden kokoelman tarinoissa. Ekspressionistinen värimaailma ja alati hioutuva viivavarjostus vievät kokonaisuutta lähemmäs Giraud’n ”Moebius”-tyyliä. Koskapa kirjan alussa on ansiokas artikkeli, jossa Dominique Bertail käy läpi Giraud’n kehitystä ja esikuvia, en edes yritä sanoin kuvailla piirrostyötä, oheiset ruudut kelvatkoot todisteiksi Jean Giraud’n ihmeellisestä taiteesta!

Kuten kirjasarjan aiemmat osat, BLUEBERRY: Chihuahua Pearl – Puolen miljoonan dollarin mies – Ruumiskirstun balladi sisältää klassisten sarjakuvien lisäksi mittavat artikkelit ja runsaasti aiemmin Suomessa näkemätöntä kuvitusta. Loistavaa luettavaa kesähelteen keskelle! Ja jatkoa seuraa…

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy