Blueberry: Kultaluoteja ampuva aave

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Charlier´n ja Giraud’n kaksiosainen Blueberry-tarina ”Kadonnut kaivos” + ”Kultaluoteja ampuva aave” on paras lännensarjakuva ikinä. Toki osaltaan mielipiteeseeni vaikuttaa se, että luin tarinan pikkupoikana jatkosarjana Zoom-lehdestä, ja olin silloin kuin puulla päähän lyöty. Henkilöhahmojen kavaluus, maisemien paahtava autius ja tarinan julmat käänteet olivat natiaiselle jotakin täysin uutta – enhän ollut siinä iässä nähnyt ainuttakaan italowesterniä!

Ilokseni voin kuitenkin todeta näin 40 vuotta myöhemmin, ettei tarinan teho ole suinkaan pelkkää nostalgiassa pelehtimistä. Vaikka uunituoreen kokoelman avaava ”Kenraali Kultatukka” (ja siihen päättyvä intiaanisotaeepos) on sekin hurjilla kierroksilla käyvää Blueberry-laatua, lähtee tarina aivan uusille urille tämän armottoman aarteenetsinnän myötä.

Blueberry hoitaa seriffintointa pienessä Palomiton rajakaupungissa, jonne saapuu sutkin oloinen kullankaivaja nimeltä ”Prosit” Luckner. Eipä aikaakaan, kun saksalaiseksi ylimykseksi itseään väittävä ukko on päätynyt Blueberryn putkan vieraaksi, josta häntä saapuu noutamaan kaksi kovanaamaista palkkionmetsästäjää. Prosit onnistuu maanittelemaan Blueberryn vanhan, viinaanmenevän kamun McCluren vapauttamaan itsensä, ja tästä käynnistyy raivoisa ravi kohti intiaanien pyhällä vuorella sijaitsevaa kaivosta.

Charlier ei päästä sarjansa päähenkilöitä vähällä, ja Giraud’n kuvituksessa voi melkein maistaa erämaan tomun ja haistaa hahmojen hien sekä epätoivon. Kuka onnistuu pettämään kenetkin, ja mikä on kultaluoteja ampuvan aaveen salaisuus? Jos et ole onnistunut tätä tarinaa lukemaan aikanaan Zoomeista tai (jo kauan sitten loppuun myydyistä) albumeista, suosittelen pistämään Morriconen musiikkia ämyreihin, tarttumaan tähän kovakantiseen kokoomaan ja varautumaan karuun Villin lännen meininkiin!

Tuttuun tapaan kokoelma sisältää alkuperäisten albumien lisäksi runsaasti verratonta oheismateriaalia – mm. Giraud’n kuvituksia, alkuperäisiä mainossivuja sekä kattavat artikkelit sarjan taustoista. Ja sarja jatkuu kesällä 2018…

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy