Bob Moranen mielikuvituksellinen maailma

Isokokoisen, ohuen lehden kannen etuosassa makaa pulaan joutunut vaaleatukkainen neito, jonka kasvoilta heijastuu hätä ja pelko. Hänen vieressään seisoo, selkä hieman kyyryssä, villapaitaan sonnustautunut sankarillisen näköinen mies, joka valmistautuu puolustamaan kaunotarta revolveri kourassaan. Kaukana taustalla siintää aavemainen kartano, jonka sisuksista ilmoille lepattaa irvokkaita lepakoita. Aivan miehen edessä leijuu kolme tummaa, identtistä hahmoa – mustissa sadetakeissa leveine lierihattuineen liihottelevat olennot tuijottavat lehden lukijaa pyöreillä, kalmankeltaisilla silmillä. Sumuisen kohtauksen yllä kelluu punainen, äärettömän pahaenteinen Kuu…

Kornia ja vanhahtavaa? Kenties. Mutta kun tuo William Vancen maalaus julkaistiin Zoom-lehden 15/1974 kansikuvana, oli kuusivuotias minäni pakahtua uteliaisuudesta. Mitään noin kiehtovaa en ollut ikinä nähnyt! Keitä nuo sadetakkiheput oikein olivat? Kuka asuu taustalla näkyvässä linnassa? Miksi Kuu on punainen? Lehdessä jatkosarjana julkaistu Bob Morane –seikkailu Silmät sumussa ei tarjonnut vastauksia ihan kaikkiin kysymyksiini, mutta peijakkaan jännittävä tuo tarina oli!

Nyt Otavalla on suuri ilo julkaista hieno kokoelma tämän Henri Vernesin luoman sankarin seikkailuja Non Stop –kirjasarjassa. Uusi Bob Morane –kirja sisältää viisi William Vancen (mm. Bruno Brazil, XIII) kuvittamaa seikkailua, joissa tämä II maailmansodan lentäjä, yhdessä kumppaninsa Bill Ballantinen kanssa, kohtaa muun muassa edellä mainitut sadetakkihaamut, ilkeän Keltaisen varjon, eteläamerikkalaisia vallankumouksellisia… ja itse pirun! Seikkailujen sävy vaihtelee villistä scifistä realistisempaan toimintaan – mutta omintakeinen kerronta ja upea kuvitus sävyttävät kaikkia viittä tarinaa. Äkkiväärän toiminnan kruunaa sankarikaksikon lähes tauoton sanailu.

Non Stop: Bob Morane sisältää tarinat Silmät sumussa, Keltaisen varjon nuket, Seitsemän lyijyristiä, Sissisotaa Tumbagassa ja Keltaisen varjon vanki. Kaikki sarjakuvat ovat peräisin 70-luvun alusta, ja ainoastaan Silmät sumussa on julkaistu aiemmin suomeksi. Sarjojen lisäksi kirja sisältää Bob Moranen sekä tämän perivihollisen, Keltaisen varjon esittelyt. Komea, 240-sivuinen kovakantinen värikokoelma löytyy nyt kaikista hyvin varustetuista sarjakuva- ja kirjakaupoista. Koukuttavaa seikkailusarjakuvaa kaikenikäisille lukijoille!

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy