Suomalainen sotasarjakuva: Raatteen tie

Sotasarjakuva on aina ollut lähellä suomalaisten lukijoiden sydäntä. Korkeajännitys-sarja on maassamme jo oikea instituutio, ja viime vuosina monet lahjakkaat nuoren polven piirtäjät ovat käsitelleet aihetta omissa sarjakuvissaan.

Pekka Lehtosaaren käsikirjoittama ja Hannu Lukkarisen piirtämä Raatteen tie on 64-sivuinen sarjakuvaromaani talvisodan maineikkaasta taistelusta, jossa suomalaiset torjuivat neuvostosotilaiden hyökkäyksen.

Idea albumiin syntyi kun Pekka Lehtosaari laati aiheesta kertovan dokumenttielokuvan Raatteen tien museoon. Hän lähestyi ystäväänsä, kuvittaja Hannu Lukkarista ajatuksella yhteisestä sarjakuvaprojektista. Hannu oli jo aiemminkin kaavaillut aihetta käsittelevää albumia, joten hän lähti mielellään mukaan.

Lehtosaaren kirjoittama tarina käy läpi historialliset tositapahtumat kuvitteellisten päähenkilöiden kautta, ja Lukkarisen hieno mustavalkokuvitus herättää sodan kauhut henkiin. Näin riipaisevaa tulkintaa talvisodasta ei aiemmin ole sarjakuvissa (eikä juuri muuallakaan) nähty.

Lehtosaari ja Lukkarinen kävivät viikko sitten kertomassa työstään radiossa, ja heidän haastattelunsa on yhä kuultavissa YLE Areenan kautta. Pääset kuulemaan herrojen mietteitä oheisesta linkistä, ja Raatteen tiestä kertova osio alkaa noin 18 minuutin kohdalla.

https://areena.yle.fi/1-4199663

Lehtosaaren ja Lukkarisen Raatteen tie löytyy kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista!

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy