Strippikokoelmat ovat siistejä!

Sanomalehtisarjakuvat on alun perin tehty luettavaksi yksi strippi kerrallaan, oli kyse sitten jatkuvajuonisesta seikkailusta (kuten Mustanaamio tai Rip Kirby) tai huumorisarjasta (kuten Viivi ja Wagner tai Masi) tai miksei humoristisesta seikkailusarjasta (kuten Kippari Kalle). Jo ammoisista ajoista alkaen strippejä on kuitenkin koottu lehtiin, albumeihin ja pokkareihin – ja toki varsinkin jatkuvajuonista sarjakuvaa onkin mukavampi lukea isompina annoksina.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana amerikkalaisten sanomalehtisarjojen parhaimmistoa on koottu näyttäviin kovakantisiin laitoksiin, ja kustantajista varsinkin Drawn & Quarterly, Fantagraphics ja IDW ovat tuoneet kauppoihin todella näyttäviä ja huolellisesti laadittuja kirjoja klassikoista kuten Muumi (!), Terry and the Pirates, Mikki Hiiri sekä Tenavat. Näitä huolella koostettuja, kauniisti painettuja teoksia on ilo lukea, oli kyseessä sitten vanha suosikkisarja tai strippi, johon ei ole aiemmin tullut tutustuttua.

Juba Tuomolan Viivi ja Wagner –sarja on koottu vastaavan ideologian mukaisesti Sian vuodet –kirjoiksi, joita nyt on ilmestynyt jo neljä kappaletta! Muhkeat, isokokoiset opukset sisältävät kaikki Viivi ja Wagner –stripit kronologisessa järjestyksessä. Koska varsinainen albumisarja ei suinkaan sisällä kaikkia strippejä, on Sian vuodet oikeastaan se kätevin tapa saada kaikki VW-sarjat haltuunsa. Kirjoissa sarjat julkaistaan mustavalkoisina, mikä monelle strippiharrastajalle on se ”oikea” ulkoasu – makuasiahan tuo tietty on.

Sarjojen lisäksi jokainen Sian vuodet –kirja pitää sisällään Juban luonnoksia sekä pitkän artikkelin, jossa taitelija käy läpi sarjan historiaa, omia esikuviaan ja kertoo sarjakuvan tekemisestä noin yleensä. Artikkeliin tutustuttuaan sarjoja lukee aivan eri tavoin.

Sian vuodet -sarjassa on nyt päästy jo vuoteen 2005 asti. Neljän tuhdin kirjan setissä riittää lukemista useammallekin riippumattopäivälle!

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy