Jutellaanko Richard Corbenista?

Yhdysvaltalainen Richard Corben (s. 1940) on ollut jo pitkään yksi sarjakuvan suurmestareista, jonka neroutta ovat ihmetelleet mm. Moebius ja Philip Jose Farmer. Suomessa Corbenin töitä on julkaistu harvakseltaan, mutta miehen biografiaa netissä ylläpitää suomalainen Sid Sid Keränen.

Corbenin sarjakuvia julkaistiin 60-luvulla amerikkalaisissa underground-lehdissä kuten Slow Death, Skull ja Rowlf. Näissä mustavalkosarjoissa näkyivät jo ne tekijät, joista muodostui Corbenin tavaramerkki: lihaksikkaat urhot, realismia ja painovoimaa uhmaavat uhkeat naisfiguurit, dynaaminen piirros sekä äärimmäinen väkivalta. Siinä missä monet muut underground-sarjakuvataiteilijat kuvasivat tarinoissaan 60-luvun yhteiskuntaa ja sen epäkohtia, Corbenin tarinoiden miljöönä toimi usein kaukainen tulevaisuus tai fantastinen keskiaika – toki hänen kertomuksistaan saattoi löytää yhtä lailla yhteiskuntakritiikkiä ja mustaa huumoria kuin vaikkapa Gilbert Sheltonin tai Robert Crumbin sarjakuvista.

Muutama esimerkki Corbenin underground-lehdistä

Varsinaisesti Corbenin tähti nousi liitoonsa 70-luvulla, kun hän ryhtyi laatimaan värisarjakuvia Jim Warrenin julkaisemiin Creepy- ja Eerie-lehtiin. Kiitos itsekehittelemänsä värierottelujärjestelmän, Corbenin taide suorastaan säihkyi paremmalle paperille painetuissa lehdissä. Harva amerikkalainen sarjakuvataiteilija kykeni saattamaan paperille yhtä kolmiulotteisia ja, groteskeista mittasuhteistaan huolimatta, elävän näköisiä hahmoja kuin Richard Corben.

Vuonna 1975 Corben palkattiin laatimaan kertomuksia Moebiuksen ja Philip Druillet’n lanseeraamaan Metal Hurlant –lehteen. Kyseinen lehti antoi piirtäjille aika vapaat kädet luoda sellaisia tarinoita, kuin he halusivat, joten sen seikkailut olivat, jos mahdollista, vielä enemmän täynnä väkivaltaa ja seksiä kuin Corbenin 60-luvun underground-sarjat. Hurlantin painotus tieteisvisioihin ja fantasiaan sopi Corbenin tyyliin kuin nyrkki naamaan. Vuonna 1977 aloitettiin Hurlantin englanninkielinen versio Heavy Metal, jonka myötä Corben tuli tutuksi ensistä laajemmalle yleisölle.

Heavy Metalissa ilmestyneitä tarinoita koottiin aikanaan albumeiksi.

Heavy Metalissa Corben tuli tutuksi etenkin jatkosarjasta nimeltä Den. Kyseinen Edgar Rice Burroughsin ja H. P. Lovecraftin visioista kumpuava fantasiaopus perustui osin kokeelliseen lyhytelokuvaan, jonka Corben oli laatinut jo vuonna 1968. Denin seikkailut tihkuivat seksiä, kammottavia hirviöitä ja rankkaa toimintaa. Corben jatkoi Denin seikkailuja myös omana lehtenään, jota hän itse kustansi 90-luvulla. Ikävä kyllä Denin seikkailuja ei ole suomeksi julkaistu, eikä sarjaa ole tällä hetkellä saatavana edes englanniksi, ilmeisesti taiteilijan itsensä toiveesta.

Kauhu on aina kiehtonut Corbenia. Nämä kannet hän piirsi 80-luvulla.

Vaikka Corben on jo lähes 80-vuotias, hän piirtää edelleen aktiivisesti. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvittamaan muiden laatimia tarinoita, jotka hän on toteuttanut varhaisia underground-sarjojaan muistuttavalla viivapiirroksella ja tietokonevärityksellä. Hulkin, Hellblazerin ja Batmanin tapaisten supersankareiden ohella Corben on myös laatinut amerikkalaiselle Dark Horse –kustantamolle uusia sarjakuvasovituksia Lovecraftin ja Edgar Allan Poen kauhutarinoista.

Likellä on suuri ilo julkaista Corbenin piirtämä uusi tulkinta Marvelin blacksploitaatiosankarista Cage. Jos olet kiinnostunut todella voimakkaasta ja omintakeisesta sarjakuvataiteesta, suosittelen pitämään kirjakauppoja silmällä maaliskuun lopulla!

Lisää Corbenista voit lukea miehen kotisivuilta sekä Keräsen sivustolta:

http://www.corbencomicart.com/

http://www.muuta.net/

 

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy