Blueberry on täällä taas!

Sarjakuvavuosi 2017 alkoi Like Kustannuksen osalta hieman etuajassa, sillä täksi vuodeksi kaavailtu komea kokooma Charlierin ja Giraudin lännensarjasta Blueberry saapui kauppoihin jo viime vuoden joulukuussa.

Blueberry on yksi kaikkien aikojen suosituimpia ja arvostetuimpia lännensarjakuvia. Sen takana ovat käsikirjoittaja Jean-Michel Charlier (mm. Haikaralaivue sekä Punaparta) ja kuvittaja Jean Giraud (joka tunnetaan kautta maailman nimimerkillä Moebius laatimistaan hienoista fantasia- ja tieteissarjakuvista).

Suomeksi Blueberryn seikkailuja ilmestyi jo 70-luvulla, legendaarisen Zoom-lehden sivuilla, tosin silloin sarja kantoi arkisempaa nimeä ”Navaho”. Zoom-lehden vanavedessä seuranneessa albumisarjassa julkaistiin myös viisi erillistä Navaho-albumia. Jalava kustansi 80-luvun alussa kaksi Blueberry-albumia, ja sen jälkeen Like on julkaissut uppiniskaisen luutnantin seikkailuja 23 albumin verran. Lisäksi Blueberryn tarinoita on julkaistu Mustanaamio-lehdessä.

Blueberryn erottaa muista lännensarjakuvista muun muassa rosoinen tapa, jolla lännen maailmaa ja siinä seikkailevia hahmoja kuvataan. Juopotteleva ja kiroileva Blueberry on kaukana entisaikojen revolverisankareista, mutta huonoista tavoistaan huolimatta hänen oikeudentajunsa on järkkymätön. Giraudin yksityiskohtainen kuvitus huokuu aavikon pölyä, hikeä ja revolveriöljyä.

Blueberry: Rautahepo, Teräskäsi ja Siouxien jäljillä on hieno, kovakantinen ja suurikokoinen kirja, joka kokoaa yksiin kansiin kolme ensimmäistä Liken kustantamaa Blueberry-albumia. Albumit muodostavat yhtenäisen kertomuksen Blueberryn katkerasta kamppailusta epätoivoisten intiaanien ja kavalien rautatieyhtiöiden välimaastossa. Kirjan painoasu pyrkii toistamaan Giraudun värimaailman sellaisena kuin mestari itse sen suunnitteli, ja kehtaisinkin sanoa, että näin tyylikkäältä Blueberry ei ole koskaan näyttänyt! Upean sarjakuvan lisäksi 164-sivuinen kirja sisältää runsaasti Giraudin oheiskuvitusta (esim. alkuperäisiä Pilote-lehden kansia) sekä kattavan artikkelin sarjan synnystä.

Ja koska asia varmasti monien mieltä painaa: jep, ensi vuonna ilmestyy suomeksi seuraava Blueberry-kokooma, ja se jatkaa siitä, mihin tässä kirjassa jäädään…

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy