Paretskoi ja Koivisto: Homman nimi!

Suomen Kuvalehdessä on vuodesta 2015 alkaen ilmestynyt huumorisarja Homman nimi, joka ruotii kotimaamme politiikkaa ja ajankohtaisia aiheita vahvan satiirisesti. Sarjan takana ovat käsikirjoittaja Markku Paretskoi ja kuvittaja Topi Koivisto. Paretskoi tunnetaan monivuotisesta pestistään Pahkasika-lehden kantavana voimana ja päätoimittajana, Koivisto puolestaan on piirtänyt mm. Tunnelground-tieteissarjaa sekä yhdessä isänsä Tarmo Koiviston kanssa Paretskoin kirjoittaman Punainen kobra -sotasarjakuvan.

hommannimikuva

Sen lisäksi, että Homman nimi on aivan peijakkaan hauskaa luettavaa, tarjoaa se myös ensiluokkaista silmäkarkkia sarjakuvataiteen ystäville. Topi Koivisto on kuvittanut Paretskoin tarinat väliin disneymäisesti, toisinaan taas viitaten Korkeajännityksen tai Mustanaamion tapaisiin klassikoihin.

Homman nimi on 64-sivuinen, nelivärinen ja kovakantinen sarjakuvakirja, joka löytyy kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista. Markku Paretskoi ja Topi Koivisto kertoilevat sarjakuvan tekemisestä Helsingin Kirjamessuilla sunnuntaina 30.10. kello 14:30 – jos et pääse paikalle, eipä hätää, sillä seuraavaksi tekijämiehet paljastavat salaisuuksia Homman nimen takaa! (Signeerausta ei näin netin välityksellä voi jakaa, mutta informaatiota sentään…)

 homman_nimi01

Markku Paretskoi, miten Homman nimi poikkeaa aiemmista huumorisarjoistasi?

Homman nimi -sarjojen erityispiirre on niiden ajankohtaisuus. Pääosa Homman nimistä liittyy kulloiseenkin – isoon tai pieneen – uutisaiheeseen. Tämä päivän uutis- tai puheenaiheen käsittely on selkeä askel kohden päivälehtien pilapiirrosten lähtökohtia. Toinen selkeä ero muihin kirjoittamiini sarjakuviin on se, että Homman nimessä hahmoille yleensä löytyy tunnistettavissa oleva esikuva julkisesta elämästä. Kolmas asia on se, että Homman nimi vaatii lukijaltaan vähintäänkin kohtuullista perehtyneisyyttä uutistapahtumiin ja maailman menoon yleensäkin. Kansalainen, joka ei lue lehtiä eikä seuraa uutislähetyksiä, ei ehkä koko ajan pysy kärryillä. Sarjan lukijakunta – alkuperäinen julkaisukanavahan on Suomen Kuvalehti – tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden tällaiseen hieman vaativampaan lähestymistapaan.

Mistä aiheet sarjaan tulevat valitsetteko ne yhdessä?

Minä poimin sarjakuvien aiheet. Vastaavasti Topi päättää piirrospuolesta. Toki neuvottelemme asioista koko ajan. Olen jo kohta parikymmentä vuotta kirjoittanut lehtiin kolumneja ja vastaavia. Nykyään pyöritän palstoja puolessa tusinassa sanomalehdessä. Skannaan koko ajan aiheita uutisvirrasta. Luen lehtiä ja katson uutisia varmaan pari–kolme tuntia päivässä. Aiheet kolumneihin ja sarjakuviin löytyvät tätä kautta. Minun ei ehkä pitäisi sanoa tätä ääneen, mutta luomisprosessini tärkein osatekijä on nukkuminen. Suurin osa Homman nimen aiheista ja käsittelytavan ideoista syntyy siinä muutaman sekunnin välitilassa, jossa en ole enää unessa mutta en oikein vielä herännytkään. Tankkaan siis pääni täyteen uutistapahtumia ja otan torkut päälle. Loppu onkin sitten rutiininomaista sorminäppäryyttä ja ylöskirjaamista.

homman_nimi03

Topi taipuu sarjassa varsin erilaisiin piirrostyyleihin, aina Disney-tyylistä Korkkariin kuinka tarkkaan olet ohjeistanut piirrostyylit käsikirjoituksissasi?

Olen vuosien varrella työskennellyt lukuisten erinomaisten piirtäjien kanssa. Topilla on tästä porukasta ehdottomasti laajin piirrostyylien työkalupakki hallussaan. Joskus saatan – ihan piruuttani – hieman jopa testata, miten pitkälle Topin kynä taipuu. Vielä en ole löytänyt tyyliä tai piirrostapaa, jota tämä piirtäjä ei olisi suvereenisti toteuttanut. Pääsääntöisesti en kuitenkaan kirjaa käsikirjoituksiini mitään piirrostyylistä tai sarjan ulospanosta. Topi kun hallitsee sen puolen minua paljon paremmin. Kuitenkin joskus käsillä oleva aihe vaatii jonkin tietyn viitekehyksen. Silloin saatan ehdottaa vaikkapa 1960-luvun Mustanaamio-sarjakuvien tyyliä tai jonkin tv-mainoksen visuaalista ilmettä. Viime kädessä piirrospuoli on Topin harteilla ja päätettävissä. Vuosien yhteistyön aikana työtapamme on kuitenkin hioutunut sellaiseen asentoon, että teemme työtämme vuorovedoin. Minä en lähetä hänelle tiukasti lukkoon lyötyä käsikirjoitusta eikä hän minulle täysin valmista piirrostyötä. Tekstin ja kuvan naittaminen onnistuu meiltä parhaiten siten, että justeeraamme tekstiä ja kuvia yhteen prosessin edetessä. Kaikki muutokset ovat koko ajan mahdollisia. Tämä on ns. laiskan miehen metodi – turhaa kaksinkertaista työtä ja valmiin tavaran korjaamista ei tarvitse tehdä.

Kuka sarjassa esiintyvistä hahmoista on oma suosikkisi?

Homman nimen erityispiirre on se, että sarjassa ei ole vakituista miljöötä, käsittelytapaa, tyyliä eikä oikein päähenkilöitäkään. Eniten sarjoissamme näyttää kuitenkin pyörivän hallituspuolueiden kolme puheenjohtajaa – eli Sipilä, Soini ja nykyään Orpo. Väistynyttä puheenjohtaja Stubbia minulla on vähän ikävä. Stubb on niin karnevalistinen hahmo, että hänelle oli mukava kirjoittaa oikeastaan ihan mitä kummallista tahansa. Nykyinen valtiovarainministeri on huomattavasti värittömämpi hahmo. Pää-, ulko- ja finanssiministerin troikka on alkanut elää omaa elämäänsä sarjakuvassamme. Heissä on paljon Marx-veljesten piirteitä. Toisaalta he saattavat olla yhtä naivin nokkelia kuin Tupu, Hupu ja Lupukin. Ehkäpä tämä kolmikko on juuri nyt suosikkini.

homman_nimi02

Topi Koivisto, miten päädyit piirtämään Homman nimeä?

Kuulin hommasta Otavan takkatuli-illan jälkeen, missä Markku oli jutellut Suomen Kuvalehden uuden päätoimittajan Ville Pernaan kanssa. Uudelle kotimaiselle sarjalle saattaisi löytyä tilaa lehdestä. Tilanne oli minulle ja isälleni Tarmolle todella kriittinen, molempien aika oli kortilla työkiireiden takia. Tarmo oli jäävi ottamaan uusia töitä vastaan. Markku heitti pallon minulle.
Sovittiin Markun ja Villen kanssa, että valmistettaisiin demo (tai pari) uudesta kotimaisesta sarjakuvasta näytille uudistettua Suomen Kuvalehteä varten Joulukuussa 2014. Muiden kiireiden takia olin ensin hyvin vaivautunut koko hankkeesta: en ollut piirtänyt koskaan aiemmin strippejä työksi (saati poliittisia karikatyyrejä!), mutta demoista tuli todella positiivista palautetta ja se antoi uskoa jatkoon. Tavattiin sitten Villen, Tarmon & Markun kera lounaalla  & näin päädyttiin tekemään uutta sarjaa nimeltä ”Homman nimi’’. Ai että mistä nimi tulee? Kun kokoonnuimme keskustelemaan sarjakuvasta tuopin ääreelle Markun ja Tarmon kera, dialogi meni jotakuinkin näin:

Markku: Mikä nimi tälle sarjalle pitäisi antaa eli, mikä on mielestänne homman nimi?’

Tarmo: Homman nimi.

Markku: *Hyvin pitkä kulaus tuopista* Hemmetti… aivan LOISTAVA nimi!

hommannimikuva02

Oliko Pahkasika sinulle tuttua luettavaa?

Olen kasvanut Pahkiksen parissa. En voi alkuun muuta sanoa kuin alkuun yhden sanan: legenda! Sitten kuitenkin ne loput sanat:  nyt ei superlatiivit riitä ylistämään Suomen parasta huumorijulkaisua. Pahkis sarjakuvan, pilakuvien ja sanan kera vaikutti koko Suomen sarjakuvan historiaan ja auttoi osaltaan lukuisia piirtäjiä urallaan. Kulttuuriteko.

Nautitko siitä, että pääset piirtämään eri tyyleillä?

Kyllä nautin. Tosin heti perään sanon, että riippuu täysin tilanteesta. Hommahan toimii niin, että saan kässärin tietämättä usein yhtään mistään mitään ja piirtämiseen on aikaa pari päivää. (Joten vain Markku tietää mistä tähän kysymykseen vastaamisen vaivautuneisuus johtuu.) Jahka aikaa jää joskus muutama päivä tai pari enemmän, koitan tykittää piirroksia parhaani mukaan. Tribuutin tai uuden tyylin suhteen tsekataan usein ensin, onnistuuko tietty tyyli tietyssä ajassa.

Mikä kirjan stripeistä on suosikkisi?

Varmaankin ’’Valtion edistämisvirasto säästää’’. Strippi aloitti sarjakuvan sarjakuvan sisällä. Homma on tribuutti tyylillisesti vanhoille amerikkalaisille sanomalehtisarjakuville menneiltä
vuosikymmeniltä, ja se jalostuu paremmaksi muutaman stripin jälkeen, ainakin minun mielestäni. Sarjan kellastunut ja kulahtanut ulkoasu jäljittelee retroa samalla sisällön heijastuessa Suomen nykypolitiikkaan. Monesti yhteiskuntakritiikki toimii hyvin esitettynä fiktiivisellä ja visuaalisella mutta ennen kaikkea humoristisella tavalla.

homman_nimi04

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy