Tenavat 1960-1969

Charles Schulzin loistava Tenavat-sarjakuva tuli itselleni tutuksi suomalaisista 70-luvun pokkareista ja aikakauslehdistä, ja vaikka en asiaa silloin tiedostanut, aika monet näistä sarjoista olivat peräisin nimenomaan 60-luvulta. Tenavat poikkesi monin tavoin muista aikakauden suosikkistripeistä (mm. Masi, Harald Hirmuinen, Lätsä), mutta vasta aikuisempana osasin sanoa, miksi sarja oli erilainen.

tenut60kuva2

Siinä missä muut strippisarjat keskittyivät hauskaan vitsiin, Tenavien pohjavire oli melko melankolinen. Jaska Jokusen ja muiden lasten maailma on usein aika armoton paikka, jossa hyvyys ja ahkeruus eivät suinkaan johda onnelliseen lopputulokseen. Jaskan sinnikkäät ponnistelut urheilun saralla eivät ikinä auta häntä voittoon, ja vaikka Eppu on selkeästi sisartaan Tellua fiksumpi, hän tulee aina jäämään toiseksi tämän raa’alla voimalle. Ressu on toki värikäs ja hauska hahmo, mutta sen sijaan että hän auttaisi isäntäänsä Jaska Jokusta menestymään (tai edes onnistumaan silloin tällöin), koira keskittyy vain syömiseen ja omiin mielikuvitusseikkailuihinsa (on tietysti eri asia, ovatko taistelut Punaista paronia vastaan mielikuvitusta vai eivät).

polkkavalssijasottiisi

…mutta kaikesta tästä huolimatta sarja on peijakkaan hauska, inhimillinen ja koskettava, eikä suinkaan kyyninen tai tyly, kuten se helposti olisi voinut olla. Osoitus Schulzin lyömättömistä taidoista tarinankertojana ja maailmanrakentajana on se, miten hyvin Tenavat on ajan hammasta kestänyt. Uuden Tenavat-kokoelman tarinat on piirretty 60-luvulla, mutta ne tuntuvat edelleen yhtä tuoreilta ja osuvilta kuin ilmestyessään.

tenut60kuva4

Kuusikymmentäluvun sarjakuvissa Schulz keksi monia elementtejä, jotka muodostuivat Tenavien olennaiseksi osaksi. Punatukkainen tyttö, Punainen paroni, Suuri kurpitsa, Piparminttu-Pipsa… kaikki nämä ja monet muut unohtumattomat tuttavuudet löytyvät uudesta kokoelmasta Tenavat: Parhaat sarjat 1960-1969. Kirjaa täydentää kattava esipuhe sarjan vaiheista 60-luvulla. Ja aika harvan sarjakuvakirjan takakannessa on itsensä Yhdysvaltain presidentin kehut!

tenut60kuva3

”Kuten miljoonat muutkin amerikkalaiset, minä vartuin Tenavien parissa. Mutta en missään vaiheessa jättänyt sitä taakseni.

Missä sitten asuinkin tai missä matkustinkin, löysin nuo kolme tai neljä ruutua joka aamu sanomalehdestäni. Ja Jaska, Ressu, Eppu, Tellu, Sami ja muut toivat taas lapsuuteni takaisin.

Charles Schulzin nerous piili juuri siinä – hän osasi käsitellä lapsuutta sen ansaitsemalla vakavuudella, lempeän monimuotoisesti.”

– Barack Obama, Yhdysvaltain presidentti

tenut60kuva1

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy