Fok_It jatkuu! Samoin elämä!

Vuonna 2014 julkaistu kovakantinen Fok_It: Elämä oli myyntimenestys, ja nyt tuo posketon kokoelma saa jatkoa uuden Elämä jatkuu –teoksen muodossa. Uunituore kirja sisältää strippejä, joita ei aiemmin ole kirjamuodossa julkaistu. Mukana ovat tavallisten Fok_Itin kahjojen lisäksi myös voimaeläimet sekä Pete, jotka kukin omalla tavallaan paljastavat salaisuuksia elämän ytimestä.

Joonas Rinta-Kannon luoma Fok_It alkoi vuonna 2009, ja se on ilmestynyt Nyt-liitteen nettisivuilla vuodesta 2011 alkaen. Sarjan kreisi ja omintakeinen huumori on hurmannut lukijat, eikä syyttä. Vastaavaa sarjakuvaa ei kyllä tosiaan löydä mistään muualta!

Udellaanpa Joonakselta hieman sarjan taustoja!  Nyt kaikki hiljaa ja kuulolla!

fok_it_kuva01

Joonas, mistä uuden albumin nimi juontaa juurensa?

Albumin nimi tuli melko helposti, kun aikaisemman kokoelman nimi oli ytimekkäästi vain Elämä. Eli elämä jatkuu, luonnollisesti. Työvaiheessa leikiteltiin vielä jonkinlaisella ”obladii, obladaa”-meiningillä, ja itselläni pyöri jostain syystä mielessä 90-luvulla Suomessakin esitetty Elämä voittaa -tv-sarja, jonka alussa soi juurikin obladiit ja daat. Life goes on -laulut jätettiin kuitenkin sitten vähän sivuun koska tässä ollaan kuitenkin tiukalla asialinjalla, eikä moiselle kepeydelle löydy sijaa.

Mikä on Fok_Itin elämänasenne?

Fok_Itin elämänasenne lienee aika vaihteleva. Usein hahmoilla on ehkä kieroutuneen pessimistinen meininki, mutta yritän saada sinne jotain toivoa mukaan. Ehkä siinä on jotain suomalaiseen sielunmaisemaan sopivaa. Mutta meno saattaa tosiaan vaihdella laidastaan laitaan, välillä ollaan liiankin kierroksilla ja joskus taas käydään sielujen syvimmissä pohjamudissa. Vaihtelua vuosien aikana on toki tullut tukemaan erinäiset voimaeläimet, joista voimakkaammin valoa tuo sateenkaarensa voimin Säihkyturpa.

fok_it_kuva03

Kerro hieman työtavoistasi, miten Fok_It stripit syntyvät?

Stripit syntyvät myös hieman vaihdellen. Välillä saatan kirjoitella pieniä ja isompiakin ideanpätkiä ylös, toisinaan taas alan piirtämään hahmoja ensin ja sitten vasta yritän miettiä mitä niillä olisi sanottavaa. Molemmat työtavat toimivat vaihtelevasti. Välillä tuntuu että inspiraatio juttuihin toimii jotenkin mystisesti kausiluontoisesti, joskus teksti lähtee tulemaan puhekupliin kuin automaattisesti, ja joskus taas juttuja joutuu hieman väkisinkin potkimaan esiin. Parhaana työvälineenä toimii kuitenkin varmaan tajunnanvirta, josta teksti parhaimmassa tapauksessa hyppää suoraan hahmon puhekupliin. Koitan myös seurata parhaani mukaan ajankohtaisia ilmiöitä ja puheenaiheita ja napsia niistä aiheita strippeihin. Tajunnanvirtatyötapaa tukee myös varmaankin se, että tykkään piirtää myös useimmiten suoraan tussilla ilman luonnostelua. Tosin vuosien aikana työskentelyyn on tullut myös jo jonkin verran luonnostelua silloin tällöin, sekä piirtämisen että tekstin suhteen.

Onko joku sarjan hahmoista sinulle muita mieluisempi?

Nykyäänhän Fok_Itissa alkaa tosiaan olemaan jo jonkin verran vakihahmoja. Vaikea ehkä sanoa että olisiko joku muita mieluisampi. Kiintymyssuhde on varmaankin kovimmillaan juuri silloin, kun hahmo on syntynyt. Elämäntaito-Etanan ja Salaliitto-Sammakon seikkailuja ja sekoiluja on ollut kiva piirtää. Ja Pete, tuo ihmismaailman oma voimaeläin, on tietenkin ollut hauska lisä hahmogalleriaan. Yleisesti on ollut mahtava huomata, miten tietyt hahmot ovat saaneet niin hyvän vastaanoton sarjakuvan lukijoissa. Kaikki vakihahmot ovat tainneet syntyä pienten kokeilujen kautta, ja koska ne on otettu niin lämpimästi vastaan niin ne ovat saaneet jäädä seikkailemaan pidemmäksikin aikaa strippien ruutuihin.

fok_it_kuva04

Mitä toivot Fok_Itin saavan aikaan lukijoissa?

Toivon, että sarjakuvat ilahduttavat ihmisiä. Yleisesti olen saanut positiivista palautetta lukijoilta, ja kenties vuosien aikana Fok_Itin lukemisesta on tullut joillekin jo ihan aamurutiini. Monet ovat ilmeisesti myös samaistuneet vahvasti välillä strippien juttuihin, ja olen saanut muutamia kyselyitä että seuraanko heidän elämäänsä. Tätä en suostu tunnustamaan. Ehkä Fok_It siis saa joissain ihmisissä aikaan vainoharhaisen tunteen, tosin tätä reaktiota voisi parhaiten kuvitella Salaliitto-Sammakon juttuihin. Mutta kaiken kaikkiaan on uskomattoman mahtavaa, jos sarjakuvat saavat aikaan ihmisissä hyviä fiiliksiä.

Fok-It: Elämä jatkuu on värikäs, kovakantinen sarjakuvakirja, joka on myynnissä kaikissa hyvin vartustetuissa kirja- ja sarjakuvakaupoissa. NYT!

 

 

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy