Jouko Puolassa *

Edellisestä visiitistäni Puolaan oli kulunut 10 vuotta, joten oli jo korkea aika käydä kurkkaamassa, miltä maa tänä päivänä näyttää. Mikäs sen parempi tekosyy kuin Varsovan kirjamessut 19.-22.5. joiden yhteydessä järjestettiin myös sarjakuvafestarit.

Varsovan keskustassa kommunistiajan järeitä rakennuksia saartavat nykyään modernit pilvenpiirtäjät.

Varsovan keskustassa kommunistiajan järeitä rakennuksia saartavat nykyään modernit pilvenpiirtäjät.

Muutos Varsovassa on ollut melkoinen. Keskustaan on kohonnut kimaltelevia pilvenpiirtäjiä, katujen varrella loistavat tutut kansainvälisten ketjujen kyltit aina Mäkkäristä Henkkaan ja Maukkaan, ja ihmiset puhuvat englantia siinä kuin Suomessakin. Jotkin asiat ovat kuitenkin säilyneet: paikalliset ”pierogit” ovat maukkaita, hintataso on alhainen ja ihmiset mukavia!

Kirjamessut järjestettiin massiivisella, vuonna 2012 rakennetulla jalkapallostadionilla Veiksel-joen toisella puolen. Stadionin saattoi erottaa Varsovan vanhasta kaupungista asti, ja sen valtava koko hämäsi minut ja matkakumppanini luulemaan, että paikka on lähempänä keskustaa kuin oikeasti onkaan. Kävelymatkan puolessa välissä karu totuus paljastui, mutta emme enää jaksaneet ottaa taksia tai ratikkaa vaan tallustimme matkan loppuun asti.

Jalkapallostadionilla riitti tilaa.

Jalkapallostadionilla riitti tilaa.

Stadioni osoittautui varsin näppäräksi messupaikaksi. Kirjakustantajat oli sijoiteltu katsomon takana kiertävälle käytävälle, erikoisohjelmat (muun muassa massiivinen lautapelitapahtuma) tapahtuivat stadionin nurmella ja jos käytävillä tuli kuuma tai jalat väsyivät, katsomoon saattoi istahtaa vetämään henkeä ja tutustumaan ostamiinsa kirjoihin.

Sarjakuvaosasto oli yllättävän vilkas ja monipuolinen. Jo pikainen silmäys paljasti, että Puolassa julkaistaan valtavat määrät käännössarjakuvaa – niin amerikkalaista (Image, Marvel, DC, Fantagraphics) kuin eurooppalaista (aina Tintistä Sillageen). Myös suomalaiset albumit olivat edustettuina!

TIMOF kustansi Tommi Musturin Toivon kirja -sarjakuvan puolaksi.

TIMOF kustansi Tommi Musturin Toivon kirja -sarjakuvan puolaksi.

Juttelin Puolassa Sagaa julkaisevan Mucha –kustantajan pomon kanssa, ja hän kehui puolalaisten lukijoiden ostavan sarjakuvia varsin innokkaasti. Myynti messuilla oli runsasta, ja kustantajat olivat luonnollisesti tyytyväisiä.

Kuten festareilla yleensäkin, myös Varsovan sarjakuvatapahtumassa vieraili paljon taiteilijoita, tunnetuin heistä lie Hermann Huppen (tunnettu Suomessakin sarjoistaan Bernard Prince ja Comanche). Elättelin toivetta, että saisin konkarilta piirroksen kirjaani, mutta harmi kyllä aikataulumme eivät osuneet yksiin, enkä edes nähnyt piirtäjälegendaa.

Tomasz ja anarkistinen siili Jez jerzy.

Tomasz ja anarkistinen siili Jez Jerzy.

Mutta eipä hätää! Lauantai-iltana sajakuvaväki kokoontui bilettämään joen rantaan, ja tutustumme siellä puolalaisen Jez Jerzy –sarjan piirtäjään, Tomasz Leśniakiin. Sarjansa vuonna 1994 aloittanut miekkonen lienee maan suurimpia sarjakuvastaaroja, ja olin varsin tyytyväinen, kun hän suostui piirtämään luonnoskirjaani muotokuvan suositusta siilihahmostaan! Mainio lopetus mainioille festareille!

*) Artikkelin nimi perustuu oivalliseen vitsiin ”Lenin Puolassa”. Kannattaa etsiä!

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy