Maisan ja Kaarinan viimeinen tikki?

Oletko kaivannut Maisaa ja Kaarinaa? Odotus on nyt päättynyt, sillä uusi albumi Viimeinen tikki löytyy kaikista hyvin varustetuista kirjakaupoista! Tuttuun tapaan kaksikko pähkäilee albumissa monenmoisia eri asioita, aina parisuhteista bailaamiseen ja shoppailuun.

Maisakuva01

Sari Luhtasen ja Tiina Pajun luomat sankarit ovat ehtineet seikkailla jo 13 albumissa, ja sarja on ilmestynyt viikottain Anna-lehdessä vuodesta 1987 alkaen. Maisa ja Kaarina palkittiin Kemin sarjakuvapäivillä vuonna 1991 Lempi-palkinnolla. Sarjan vahvuuksia ovat alusta alkaen olleet elämänmakuinen dialogi, lennokas piirrosjälki ja rohkeus tarttua aiheisiin, joita sarjakuvassa ei yleensä ole totuttu näkemään.

Maisakuva02k

Vaikka Maisa ja Kaarina tunnetaan ratkiriemukkaasta huumoristaan, uusimpaan albumiin liittyy piirtäjä Tiina Pajun mukaan tietty haikeus, sillä näiden strippien myötä sarja saapuu päätökseensä.

Käsikirjoittaja Sari Luhtanen muisteli sarjan historiaa ja omaa suhdettaan sarjakuvaan:

Olen varmaan lapsesta asti ollut sellainen, jota on kiinnostanut kuvan ja sanan yhdistäminen – ainakin jos katsoo vanhoja vihkoja, joissa ensimmäiset juttuni (suttuisten piirrosten kera) kertoivat salaisen agentin seikkailuista. Sillä tiellä kai olen yhä, kun hommailen telkkarin ja sarjisten parissa edelleen. Sarjakuvan tekeminen lähti vain halusta tehdä sarjakuvaa! Sillä saralla oli monenmoisia kokeiluja ja sekalaista sivupolkuja: yhtenä mainittakoon se, että tapasin puolisoni Angoulemen festarijunassa. Hahmot syntyivät aikana, jolloin feminismi oli laajalti tapetilla ja varmasti itsellä oli tunne, että halusi käsitellä tiettyjä asioita. Ehkä siksi Maisan ja Kaarinan päähenkilöiksi valikoitui kaksi niin erilaista naista, ja sitten Tiina vielä löysi hahmoista jotakin vielä syvempää… And the rest is history.

Maisakuva03k

Minulla on kirjoittajana se vika, että vakavatkin aiheet kääntyvät jossain vaiheessa koomiseen suuntaan. Tiedän itse, että sarjakuvateksteihin on suodattunut paljon omia kokemuksia, iloja ja suruja, maailmantapahtumia, naisen asemaa ja ylipäätään kaikkea maan ja taivaan välillä, mutta olen saanut käyttää niistä kertomiseen ihania hahmoja. Vähitellen – siis noin 30 vuoden jälkeen – alkoi tuntua siltä, että olipa aihe mikä hyvänsä, pääni sisällä niistä keskusteli minun lisäkseni kaksi muuta ihmistä. 50 sarjakuvan vuositahti on melkoinen, joten hahmoja piti kantaa aktiivisesti mukana. Ja kun näin kypsän iän kynnyksellä olen ryhtynyt kokeilemaan muutakin kirjoittamista, päätin ottaa bänät naiskaksikosta. Helppo päätös se ei ollut, eikä varmaan korvin järkeväkään friikulle, mutta totesin, että vaikka kirjoittamista rakastaa yli kaiken, kaikkea ei voi kirjoittaa yhtä aikaa. Samaan hengenvetoon voi varmaan myös sanoa, että olen/olemme saaneet sarjakuvalta enemmän kuin koskaan osasin odottaa, omaa postimerkkiä myöten. Jos pitäisi kuvailla uraa Maisan ja Kaarinan kanssa yhdellä sanalla, se olisi tässä: ilo!

Palautteen puolesta lukijat ovat olleet hervottoman hauskoja. On tullut kuvauksia omista sukkahousukriiseistä, kuvia kakuista Maisa ja Kaarina -kuorrutukselle jne. Ja yleisin minulta kysytty kysymys on ollut, että mistä ne kaikki jutut keksii. Siihenkin voi vastata yhdellä sanalla: arjesta!

 maisakuva04

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy