”VINOSSA TOUR 2016”

Liken julkaiseman VINOSSA-albumin tekijät Knut ja Karstein tekivät sarjakuvan ilmestymisen kunniaksi pikaisen ja suorastaan hengästyttävän kiertueen.

Ensitöikseen parivaljakko piipahti Tampere kupliissa juttelemassa albumista ja signeeraamassa. Tämän jälkeen albumin ilmestymistä juhlistettiin tiistaina 22.3. Norjan suurlähetystössä, ovathan molemmat tekijämiehet norjalaisia syntyjään! Samainen tiistai huipentui Vinossa-näyttelyn avajaisiin sarjakuvakeskuksessa, jossa esiintyi myös Karsteinin bändi!

Kuva: Jaana Suorsa

Ylpeät tekijät nauttivat kupit kahvia, kun albumi on valmis.

Vaikka olimme vaihdelleet albumin tekovaiheessa lukuisia sähköposteja, tapasin itsekin käsikirjoittaja Knut Nærumin nyt ensimmäistä kertaa. Tämä norjalaista Uutisvuotoa juontanut ja Aku Ankkaan käsikirjoituksia laatinut kirjailija oli mitä hauskin herrasmies, ja yhdessä vaimonsa kanssa he ihastelivat ääneen Suomen tyylikkyyttä. Pariskunta nautti jopa mustasta makkarasta Tampereella!

Kva: Jaana Suorsa

Jouko haastattelee Karsteinia ja Knutia Tampere kupliissa. Musta makkara ei näy kuvassa.

Vinossa-albumista saimme kuulla seuraavia seikkoja:

  • Vinossa on kokoelma sarjakuvanovelleja, joita yhdistää laajempi kehyskertomus.
  • Ajatus sarjakuvan tekemisestä syntyi Knutin ja Karsteinin oluttapaamisen yhteydessä.
  • He listasivat lupaavia aiheita ja aihioita, mutta iso osa näistä jäi käyttämättä (muun muassa ”Planet Stupid”: tarina astronauteista, jotka päätyvät typerysten asuttamalle planeetalle).
  • Vinossa-albumin tarinoihin ovat vaikuttaneet muun muassa J. G. Ballard, Ray Bradbury, George Orwell sekä kuvituspuolella Dan Clowes, Jean Giraud ja Berni Wrightson.
  • Norjassa albumia on jo ehditty kuvailla 50-luvun EC-kauhusarjojen perilliseksi. Molemmat tekijät olivat tästä sangen mielissään.
  • Tekijöiden oli vaikea nimetä suosikkitarinoita ”omien lasten” joukosta, mutta käsikirjoittaja sanoi pitävänsä paljon tarinasta ”Nyrkki” (kertomus norjalaisesta supersankarista) kun taas kuvittaja oli erittäin tyytyväinen sarjakuvaan ”Vanhat ystävät” (eräänlainen rakkaustarina kylästä, jonka asukkaat vanhenevat tavallista nopeammin).
  • Ideoita jäi yli niin paljon, että Knut ja Karstein suunnittelevat jo jatkoa!

Väriä ja ideoita pursuava albumi VINOSSA löytyy nyt kaikista kelpo kirjakaupoista. Luonnoksia ja hylättyjä sivuja esittelevä näyttely on Helsingin Sarjakuvakeskuksella 8.4. asti. Lisätietoa täältä! Albumin voit ostaa täältä!

Kuva: Jaana Suorsa

Niin KETKÄ sen albumin tekivät?

Valokuvat: Jaana Suorsa

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy