Tieteistarinoita

Muinaisella 70-luvulla, kun dinosaurukset vielä vaelsivat maan päällä eikä Eppu Normaali ollut vielä levyttänyt kappaletta Science Fiction, tieteiskirjallisuutta julkaistiin suomeksi todella vähän. Onneksi se oli sitäkin laadukkaampaa. Muistan hamstranneeni lähikirjastosta kaikki mahdolliset Asimovit, Lemit, Clarket, Heinleinit sekä Bradburyt, ja vaikka kirjoissa (harmikseni) ei kauhean usein ammuskeltu laserpistooleilla, niiden jylhät visiot tekivät lähtemättömän vaikutuksen kirjoja ahmivan koltiaisen mieleen.

Scifin suosio räjähti Tähtien sodan myötä, ja 80-luvulla näyttävää tieteistoimintaa saattoi jo äimistellä Terminatorin kaltaisissa elokuvissa, mutta nuo 70-luvulla lukemani teokset ovat kuitenkin minulle sitä hienointa ja ”aidointa” science fictionia. Mestarilliset kirjailijat latasivat opuksiinsa huimia ajatusleikkejä ja loivat niiden pohjalta ihan oikeaa kirjallisuutta. Mutta siinä missä perinteisen fiktion kirjoittaja lähti liikkeelle ajatuksesta ”Mitä jos…?”, science fictionin lähtökohtana oli ”Voi taivas, mitä jos…?”.

200px-1999_0480

Ennen kuin tieteisvisiot rynnistivät valkokankaille, piti nuoren lukijan joko käyttää ihan ikiomaa mielikuvitustaan tai sitten lukea scifiä sarjakuvamuodossa, jota sentään oli aika ajoin saatavana jo silloinkin. Lehtien lukija pääsi kurkistamaan, miltä näyttää kaukaisessa tulevaisuudessa, vuonna 1999!

Norjalaisten Knut Nærumin ja Karstein Vollen uunituore sarjakuvaromaani VINOSSA etenee samassa hengessä kuin nuo kaukaisen ja kaivatun nuoruuteni tieteisklassikot. Kyseinen albumi sijoittuu rinnakkaismaailmaan, joka muistuttaa hyvin paljon omaamme (eroavaisuuksia on hauska kekkailla Vollen piirroksista), mutta tuossa maailmassa sarjakuvat ja fiktion tekeminen ylipäätään on ankarasti kielletty. Päähenkilö väsää vapautensa uhalla omia sarjakuviaan, joita hän sitten levittää… ja VINOSSA antaa meille tilaisuuden tutustua noihin tarinoihin. Luvassa on varsinainen tarinoiden kaleidoskooppi, tunnelmat vaihtelevat äärimmäisestä kauhusta koskettavaan hempeilyyn, ja värikylläinen piirrostaide myötäilee tunnetiloja hienosti.

Jos Ray Bradburyn Kuvitettu mies tai Fahrenheit 451 kolahtivat aikanaan, suosittelen tutustumaan albumiin Vinossa. Ja hei, ei tarvitse uskoa vain minua, katsohan oheinen traileri!

PS: Tekijät ovat kertomassa albumistaan Tampere kuplii -sarjakuvafestareilla 20.3.2016 kello 15! Tule paikalle tapaamaan heitä!

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy