SAGA – tieteissarjakuvan uusi johtotähti

Kun ensimmäisen kerran sain eteeni Brian K. Vaughanin kirjoittamaa Saga-sarjakuvaa, olin hieman hämmentynyt. Mikä ihmeen tieteissarjakuva alkaa kiroilulla ja synnytyksellä? Kuvitus toki oli hienoa, ja lukemattomat erilaiset alienit toivat mieleen Star Warsin (ne hyvät Star Warsit), mutta ehkä sarjakuva perhettä perustavista sotilaskarkureista ei kuitenkaan ollut minua varten…

Sagan päähenkilöt, Alana, Hazel ja Marko

Sagan päähenkilöt, Alana, Hazel ja Marko

Jonkin ajan kuluttua ystäväni Jukka Heiskanen ylisti tavatessamme Sagan maasta taivaisiin. Pitihän minun sitten antaa Vaughanin ja Staplesin luomalle eepokselle vielä toinen mahdollisuus – ja olin saman tien täysin koukussa. Sarjan kreisit käänteet, todella kolmiulotteiset hahmot, hulvaton dialogi, värikylläinen ja mielikuvituksellinen kaikkeus sekä ennen kaikkea syvällinen ja luonteva humaanius ovat vertaansa vailla, niin sarjakuvissa kuin muussakin tieteisfiktiossa.

Sagan pahis (?): Prinssi Robotti IV

Sagan pahis (?): Prinssi Robotti IV

Sagaa on kuvailtu meillä ja muuallakin Game of Thronesin ja Star Warsin risteytykseksi, ja vaikka Saga onkin ihan omanlainen juttunsa, tiettyä perää rinnastuksessa on. Kuten George R. R. Martinin kirjoissa ja niihin perustuvissa tv-sarjoissa, sävy on aikuinen ja juoni täynnä yllätyksiä, ja kuten George Lucasin elokuvissa (niissä hyvissä siis), kaikkeus esiintyy värikkäänä ja kiehtovana paikkana, jossa voi tapahtua mitä tahansa!

Sagan kissa: Valhetassu!

Sagan kissa: Valhetassu!

Saga on saanut Suomessa mainion vastaanoton, ja sarjan maaliskuulle kaavailtu kolmas osa ilmestyi hieman etuajassa, eli se löytyy jo kirja- ja sarjakuvakaupoista! Ilouutinen sarjan ystäville on varmasti se, että neljäs osa ilmestyy suomeksi jo tänä syksynä. Olen juuri oikolukenut tuon neljännen kirjan, ja voin suht’ sumeilematta paljastaa, että tarina etenee todella yllättävään suuntaan…

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy