Paljastuksia Fingerpori-piirtäjän elämästä

Koko Suomi on naureskellut jo vuosikaudet Pertti Jarlan sananväännöksille ja muille oivalluksille Fingerpori-sarjakuvassa, mutta nyt pääsemme myös nauramaan miehen omille kokemuksille. Like Kustannuksen julkaisema uusi kovakantinen sarjakuva-albumi Jäätävä spede sisältää nimittäin muikeat 72-sivua tarinaa Jarlan menneisyydestä. Muutaman sivun mittaiset sarjakuvanovellit kertovat muun muassa tekijän lapsuudesta, kokemuksista armeijassa sekä kahnauksista lain kanssa.

01-03-copy

Alun perin Jarla ryhtyi tekemään Likelle sarjakuvaa kilpa-autoilun historiasta, mutta työn jämähdettyä paikoilleen syntyi ajatus omaelämäkerrallisesta sarjasta. Jäätävästä spedestä tulikin niin hulvaton kokonaisuus, että myös Helsingin Sanomat innostui sitä julkaisemaan.

jäätäväspede01

Vaan annetaanpa tekijän itsensä kertoa Jäätävästä spedestä:

Ovathan kaikki kirjan tarinat ehdottomasti totta?

-Kaikki tarinat ovat tosipohjaisia, sanotaan nyt näin. Jossain syvällä pohjalla on totuutta. Huomatkaa kuitenkin, että “Pertti Jarlan seksuaalinen herääminen” on Ville Hännisen ja Vesa Kataiston käsikirjoittama.

Miltä tuntui piirtää sarjakuvaa omasta elämästä?

-Se oli erittäin kiinnostava uusi aluevaltaus. Aiemmin olen piirtänyt lyhyen omaelämäkerrallisen pätkän Helsingin Sarjakuvafestivaalien lehteen… en muista minä vuonna. Oli kiinnostavaa miettiä esim. toden ja fiktion suhdetta ja mahdollista vakavoitumista välillä.

Onko kukaan lähipiiristä ilmaissut huolestumistaan siitä, että aloit tehdä tällaista sarjaa?

-Eräs perheenjäsenen oli huolissaan, että tuleeko tästä nyt vakavaa tilitystä, ja mitä kaikkea aion kertoa. Ei kuitenkaan ole vakavaa, enkä oikeasti kerro paljoakaan.

05ps01-copy

Jäätävä spede löytyy kaikista hyvin varustetuista sarjakuva- ja kirjakaupoista! Nyt! Mukana myös Jarlan kissa!

 

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy