Kreegah Bundolo – Tarzan-taittajan tunnustuksia

Elokuussa Like Kustannus julkaisi upean kokooman 60-luvun Tarzan-sarjakuvista, joka niputtaa yksiin kansiin Russ Manningin kuvittamat viiden ensimmäisen Tarzan-kirjan sarjakuvasovitukset. Muhkean 176-sivuisen värialbumin löydät kaikista hyvin varustetuista kirja- ja sarjakuvakaupoista. Idean isä ja toteuttaja on tamperelainen graafikko ja Tarzan-entusiasti Petri Aarnio, joka vierailee nyt blogin isäntänä. Ole hyvä, Petri!

KREEGAH BUNDOLO!!! (EDGAR RICE BURROUGHS ©)

Vuosituhannen vaihteessa amerikkalainen sarjakuvakustantaja Dark Horse ilmoitti alkavansa julkaista Russ Manningin piirtämiä Tarzaneita kirjasarjana. Nuo 1960-luvulla Western Publishingin alaisuudessa julkaistut Gold Key -lehdet olivat piirtyneet monen harrastajan mieleen definitiivisenä – ainoana oikeana Tarzanina. Käsikirjoittaja Gaylord Du Bois sekä Manning sovittivat tuolloin kymmenen ensimmäistä Burroughs-romaania sarjakuvaksi (poikkeuksena sarjan puolessa välissä tehty tarina Jungle Tales of Tarzan, jonka piirrostyöstä vastasi Alberto Giolitti). Tiedossa oli siis monen Manning-intoilijan vuosia odottama tapaus. Näistäkö uudelleenjulkaisuista alkaisi maailmanlaajuinen Tarzanin ja Russ Manningin uusi tuleminen?

Kovakantinen, happovapaalle paperille painettu opus tuntui ilmestyessään ensin juhlavalta, mutta aivan täydelliseksi kirja ei osoittautunut. Huomio kääntyi ensin alkuperäisten George Wilsonin maalaamien kansien puuttumiseen. Vielä enemmän ristiriitaisia tunteita herättänyt ratkaisu oli alkuperäisten viivapiirrosten uudelleenvärittäminen.

Kuva: Russ Manning

Näin on Tarzanin väritys muuttunut ajan saatossa. Oikealla alkuperäinen, vasemmalla uusittu.

Ratkaisulla haettiin kenties uutta lähestymistapaa iäkkääseen materiaaliin, vai oliko kyseessä alkuperäisten paino-originaalien katoaminen? Joka tapauksessa uusi väritystyö poikkeaa radikaalisti alkuperäisestä, vaikka jopa yksi seikkailu on toteutettu Manningin alkuperäisen assistentin, Mike Royerin johdolla.

Russ Manning oli tehnyt erityisen huolellista työtä sarjakuviensa Pal-ul-donin mytologian suhteen. Isoimman porun asianharrastajien piirissä herättikin juuri Tarzan the Untamed -jakson waz-donien uudelleenvärittäminen ruskean erisävyillä alkuperäisen – sinisenä kiiltävän mustan karvan sijaan. Myös gryfien tasainen harmaus teki pedoista mitä tahansa dinosauruksia.

Kuva: Russ Manning

Sinervänmusta waz-don ennen ja nyt.

Uteliaisuudesta lapsuuteni sankaria kohtaan aloin reprota vanhoja SK-kustannuksen suomiversioita digitaaliseen muotoon faksimile-hengessä. Kun lukuisten kyselykierrosten jälkeen LIKE lopulta hankki oikeudet tänä syksynä päivänvalon nähneen suomijulkaisun tekemiseen, teki mieleni nostaa jalka amerikkajulkaisun päälle, kääntää pääni kohti taivasta ja päästää ilmoille isojen apinain voitonhuuto.

Tampereella 11.10.2015 Petri Aarnio

Kustannusosakeyhtiö Otava OyLike Kustannus Oy